De themabijeenkomsten worden gehouden op de eerste WOENSDAG van de maand in de Ark van Oost, Cipresstraat 154 in 6523 HR Nijmegen-Oost. De bijeenkomsten vanaf september tot en met december 2023.
"Welke ondersteuning is er in de thuissituatie bij dementie?" Op 4 oktober 2023 geven Meta Bakker en Bernadette van de Brink een lezing met als titel “Welke ondersteuning is er in de thuissituatie bij dementie?” Meta Bakker schrijft hierover het volgende: De kans dat u zelf dementie krijgt is 1 op 5.
Wat betekent dit voor u als mantelzorger? Tijdens een huisbezoek vertelde mevrouw A. : “Ineens besefte ik, toen Jan de diagnose dementie kreeg, dat ik niet alleen partner ben maar ook mantelzorger.
Meta Bakker en Bernadette van de Brink zijn twee ervaren casemanagers dementie, zij komen u deze middag informeren over de mogelijkheden van ondersteuning in de thuissituatie. "Natuurontwikkeling in de Gelderse Poort." Op 1 november 2023 geeft Fokke Erhart een lezing met als titel “Natuurontwikkeling in de Gelderse Poort.”
De afgelopen 100 jaar zijn in Nederland vele planten- en diersoorten verdwenen. Dit is gebeurd ondanks de inzet van een groeiend aantal natuurbeheerders met steeds grotere budgetten en een stijgend maatschappelijk draagvlak voor het behoud van biodiversiteit. Natuurfotograaf Fokko Erhart is van 1995 tot 2020 werkzaam geweest voor ARK Rewilding en FREE Nature als beheerder van de paarden en runderen in de Gelderse Poort.
©wildernisfoto "Verborgen verhalen in de Schilderkunst." Op 6 december 2023 verzorgt Ruud Augustus een lezing met als titel “Verborgen verhalen in de Schilderkunst.” Hoe herken je klassieke mythes en legenden? Bijbelse motieven, heiligen en andere veelgebruikte symbolen in de kunstgeschiedenis? Veel thema’s komen vaak terug in schilderijen en door de meest bekende symbolen te kennen zie je sneller waar de voorstelling over gaat. Je leert op een andere manier naar kunst te kijken. Mijn lerares meubelkunst zei altijd: ’Je ziet wat je weet’. Als je symbolen herkent kun je een schilderij dus beter lezen en begrijpen. Er is geen voorkennis nodig.
Ron Augustus geeft al zo’n 15 jaar cursussen en lezingen op het gebied van kunst- en wetenschapsgeschiedenis.
Meer achtergrond van zijn cursussen kun je vinden op kunstverhalen.
Terugblik op de bijeenkomsten van januari tot en met december 2023
"Van folklore tot complottheorie." Op 1 februari 2023 gaf Ellen Hijmans voor 60 vrouwen een boeiende leerzame lezing met als titel “Van folklore tot complottheorie.”
Verhalen wijden mensen in, in de cultuur. Urban legends zijn stadslegenden met soms een kern van waarheid. Ze verspreiden zich steeds in een andere vorm over Europa. Ze kunnen een waarschuwing bevatten, die maakt dat zelfs politie en journalisten ze doorgeven.
De basis van een democratie zijn goed geïnformeerde burgers. Mediawijsheid is belangrijk. Dit is weten hoe de media werken, weten wat internettrollen zijn, nagaan of feiten getoetst zijn en of hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden. Onder andere journalisten, publieke omroep en onderwijs zijn belangrijk bij het geven van onpartijdige en objectieve informatie. Er waren veel vragen die door Ellen goed beantwoord werden.
"Moeten vrouwen altijd naakt zijn om in een museum te hangen?" Op 1 maart 2023, in aanloop naar de Internationale Vrouwendag, gaf Marie Jose Eijkemans een lezing met als titel “Moeten vrouwen altijd naakt zijn om in een museum te hangen?”
Marie Jose deed dit aan de hand van het boek van Christiane Struyven met dezelfde titel.
Marie José toonde een schilderij van Rosa Bonheur. Mannen geloofden niet dat het door een vrouw gemaakt was.
In aanloop naar internationale vrouwendag en omdat wij 35 jaar bestaan, sloten wij af met een feestelijk samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. "Wat zou ik als rechter beslissen?" Op 5 april 2023 gaf Ton Willemsen een lezing met als titel “Wat zou ik als rechter beslissen?”
Ton was 25 jaar officier van justitie en tot voor kort advocaat-generaal. Zo heet de vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie bij het Gerechtshof.
Bij de eerste zaak was iemand betrapt bij een alcoholcontrole. Twee “rechters” uit het publiek kregen een toga aan en werden verzocht om een gemotiveerde uitspraak te doen.
Wij kregen een beeld van dilemma’s en afwegingen in de rechtbank en van veranderingen in het strafrecht in de loop van de tijd. Er waren 47 vrouwen die druk overlegden en na afloop aangaven dat ze het een erg nuttige middag vonden en er was veel waardering voor de ludieke manier in de vorm van een rechtszitting. "Ouderenmishandeling, je ziet het pas als je het gelooft." Op 3 mei 2023 verzorgde Hiske Jaspers een themabijeenkomst met als titel “Ouderenmishandeling, je ziet het pas als je het gelooft.” Hiske werkt bij Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.
Eén op twintig ouderen vanaf 65 jaar, krijgt ooit met ouderenmishandeling te maken. Eén op tien mantelzorgers is overbelast, wat kan leiden tot ouderenmishandeling.
Veilig Thuis mag zonder toestemming informatie vragen bij politie, sociaal wijkteam, banken, etc. Ze mogen geen meldingen uit zorginstellingen aannemen. De inspectie gaat daarover. "Excursie naar de rioolwaterzuivering." Op 7 juni 2023 gingen we naar"de rioolwaterzuivering.”
De rioolwaterzuivering behoort tot het Waterschap Rivierenland in Weurt.
De waterzuivering is gebouwd in 1982. Net als nu loosde men vóór die tijd het afvalwater in de Waal, maar dan ongezuiverd. Bij het zuiveren wordt gebruik gemaakt van dezelfde bacteriën die vroeger het water in de sloten schoon maakten. Als ze voldoende zuurstof krijgen kunnen ze de organische stoffen in het afvalwater aan zich binden. Om stankoverlast te voorkomen wordt de lucht weggezogen en met bacteriën door lava-filters geblazen. In 2 groepen bekeken we de waterzuivering. Een indrukwekkend geheel!
Er waren 26 vrouwen die nieuwsgierig, enthousiast en onder de indruk waren van hoe alles werkt en lovend over de uitleg van de rondleiders. "Notariële zaken." Op 6 september 2023 gaf Ruud van Gerven, oud notaris een lezing met als titel “Notariële zaken.” Deze lezing werd bezocht door 105 vrouwen. Allerlei notariële zaken passeerden de revue, zoals (levens-)testamenten, schenkingen, erfenissen en de daarmee samenhangende belastingen. Zijn uitleg was duidelijk en vol humor.
Er is erfrecht zónder en mét testament.
Als gehuwden niets regelen gaat bij overlijden alles naar de langstlevende en de kinderen. De langstlevende partner moet de erfbelasting voor de kinderen voorschieten. Het erfdeel van de kinderen hoeft niet in stand gehouden te worden.
In een levenstestament wijs je iemand aan die jouw belangen gaat behartigen als jij daartoe niet meer in staat ben. Als voorwaarde kan opgenomen worden, dat een arts dat moet vaststellen. Het levenstestament wordt ingeschreven in het Centraal Levenstestament Register (CLTR). Voor vragen over notariële kwesties kunt u kosteloos zonder afspraak terecht op het inloopspreekuur van kantoor Hoge van Gerwen op dinsdag tussen 11.00 – 12.00 uur. Terugblik op de bijeenkomsten van 2022
"Het brede gezicht van de bibliotheek van nu: meer dan alleen boeken lenen” Op 11 mei 2022 verzorgde Monique de Koning een themabijenkomst met als titel “Het brede gezicht van de bibliotheek van nu: meer dan alleen boeken lenen”. Zij vertelde daarover het volgende:
Team educatie werkt met scholen en instellingen. Projecten zijn onder andere de “Voorleesexpres” die zich richt op kinderen van 2 tot 6 jaar. Vrijwilligers komen bij 80 gezinnen in Nijmegen en 25 in de regio om voor te lezen.
Verder richt programmering zich op cultuur en literatuur zoals het ondersteunen van leeskringen, ‘Boekenproeverij’, literaire lezingen, Harry Potter event, Bob Popcorn, ‘Stoere mannen, sterke verhalen’. 35 Vrouwen bezochten deze boeiende middag.
Alle foto's werden gevonden op google met als zoekwoorden "bibliotheek Gelderland Zuid". "Excursie naar de Cenakelkerk en de begraafplaats Heiliglandstichting". Op 1 juni gingen 36 vrouwen op excursie naar de Cenakelkerk en de begraafplaats Heiliglandstichting.
Geïnspireerd door een pelgrimsreis naar het Midden-Oosten maakten architect Jan Stuyt en kunstenaar Piet Gerrits aan het begin van de 20ste eeuw in opdracht van priester Arnold Suijs dit rooms-katholieke totaalkunstwerk.
Voor verdere informatie zie de volgende websites: - de begraafplaats;. - de kerk. "Euthanasie, een waardig levenseinde?” Op 7 september 2022 verzorgden André Haverkort en Ans Bouwhuis een themabijenkomst met als titel “Euthanasie, een waardig levenseinde?”.
Ans vertelde indrukwekkend en ontroerend over het euthanasieproces van Willem, haar man, die op 30 januari 2017 overleed na euthanasie. Daarna vertelde André over de medische en wettelijke aspecten.
Na de euthanasie doet de arts mededeling van een niet-natuurlijke dood aan de gemeentelijke lijkschouwer en maakt het verslag met betrekking tot de zorgvuldigheidseisen compleet. "Bewegen in Nijmegen." Op 5 oktober 2022 verzorgden Coen Merkx en Judie van Schaijk een themabijenkomst met als titel “Bewegen in Nijmegen”.
Nijmegen is verdeeld in 5 gebieden met o.a. een buurtsportcoach. Coen is dit in Nijmegen Oost en Susanne is buurtsportcoach Volwassenen en Senioren.
De risico’s van inactiviteit zijn groot: overgewicht, verminderde eetlust, gewichtsverlies, ondervoeding, obstipatie en trombose, aandoeningen van het bewegingsapparaat, valrisico’s. En of dit nog niet genoeg is: chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, COPD, diabetes type II, dementie en Parkinson.
Wilt u bewegen maar u weet niet waar, dan kunt u per mail een afspraak maken met Coen:
Coen Merkx. Nog een bruikbare website: beweegstimulering voor ouderen. "Nijmegen: een tweeluik." Op 2 november 2022 was Henk Rullmann, die jarenlang bij het Stadsarchief werkte, onze spreker over Nijmegen in woord en beeld
Hij nam ons mee langs bijzondere plekjes aan de hand van foto’s, zoals de gekleurde ruiten op de 2e en 3e verdieping van de bibliotheek aan de Mariënburg, die de achterkant van boeken voorstellen.
Zo waren er nog tal van andere plekken die hij ons liet zien.
Ook wees hij ons op kunstwerken en literaire bakens in de stad. Kijk voor informatie op:
"Kerstmis." Op 7 december 2022 verzorgde Bert Velthuis, een themabijeenkomst over “Kerstmis.” Bert is kunsthistoricus. Veel informatie komt uit de apocriefe geschriften. De kerk wijst deze af. De apocriefen zeggen dat Maria uit armoede als baby naar de tempel werd gebracht. Als ze met 12 jaar menstrueert wordt ze weggestuurd. Uit de mannen die naar de tempel kwamen werd Jozef gekozen om met Maria te trouwen. 6 Januari is de eerste datum die beschreven wordt als de geboortedatum van Christus. 25 December is de geboortedatum van veel Romeinse, Griekse en Perzische goden. Ook wordt het vanaf dan weer langer licht. Een Romeinse keizer besluit deze feestdag samen te voegen met de geboorte van Christus, de koning van de Joodse en de heidense gemeenschappen.
In het westen beschouwt men Maria als maagd, in het orthodoxe oosten als moeder van God. Dit verschil is te zien in de vele foto’s van schilderijen en beelden die Bert gebruikt om het kerstverhaal te vertellen. Hij deed dit boeiend en met humor.
|